Så räddar du din ekonomi som egenföretagare

sa-raddar-du-din-ekonomi-som-egenforetagare

Att vara egenföretagare kan i vissa lägen vara tufft, särskilt i perioder då företaget inte går så bra. Många egenföretagare undviker att plocka ut lön i uppstartsfasen och då kan det vara svårt att få den egna privatekonomin att gå runt. Att driva ett eget företag ska vara roligt och även om verksamheten inte är lönsam i början ska du inte bli ruinerad av att starta eget. Det finns några enkla knep för hur du som egenföretagare ska lyckas med ditt företag och även skydda din privatekonomi.

En inkomstförsäkring kan vara din största räddning

Att teckna en inkomstförsäkring för egenföretagare innan du startar ett eget företag borde vara en självklarhet för alla. Med en inkomstförsäkring kan du som egenföretagare säkra din inkomst och även eventuella utdelningar.

Tips! Med en inkomstförsäkring för egenföretagare kan du som driver eget våga satsa fullt ut på din affärsidé utan att behöva oroa dig för hur din privatekonomi skulle påverkas om företaget inte går som du tänkt dig.

Med en inkomstförsäkring för egenföretagare får du ersättning på upp till 80 % av din tidigare inkomst, vilket betyder att du knappt behöver ändra din livsstil om ditt företag går dåligt. Egenföretagare kan dock inte teckna vilken inkomstförsäkring som helst. På www.inkomstförsäkring.se kan du hitta rätt inkomstförsäkring för dig.

4 tips hur egenföretagare kan undvika ekonomiska problem

Om ditt företag går bra kommer det i längden även påverka din privatekonomi positivt eftersom du då kan plocka ut lön och eventuellt få utdelning. Med några tips kan du helt enkelt undvika att behöva utnyttja din inkomstförsäkring genom att undvika ekonomiska problem inom företaget:

  1. Sälj dina fakturor. Genom att sälja dina fakturor får du likvida medel direkt och dessutom minskar du risken för kreditförluster.
  2. Förhandla dig till längre krediter hos dina leverantörer. Att förhandla om kredittider och priser är oftast enklare än vad de flesta tror.
  3. Driv in alla gamla fordringar. Många egenföretagare drar sig för att driva in gamla fordringar eftersom de inte vill göra sig ovän med kunder. Tänk på att det är dina pengar du ligger ute med och du har all rätt att driva in gamla fordringar. En kung som inte betalar kanske ändå inte är så önskvärd att behålla i längden.
  4. Minska onödiga kostnader. Genom att säga upp onödiga abonnemang och minska onödiga kostnader kommer ditt företag spara mycket pengar i längden. Du kan exempelvis använda sociala medier för marknadsföring vilket inte kräver så stor budget och försöka förhandla med de du har abonnemang hos.

Tänk även på att alltid tänka långsiktigt. Att vara egenföretagare svänger ofta upp och ner ganska mycket. Att ditt företag går dåligt under en viss period behöver inte betyda att det kommer göra det för alltid. Försök alltid blicka framåt och sätta mål du vill uppnå. Med en inkomstförsäkring får du tryggheten som gör att du kan lägga 100 % fokus på ditt företag.