Xelera.se https://www.xelera.se/ Sat, 20 Apr 2024 11:47:16 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.6 Populärt med UF-företagande https://www.xelera.se/popul%c3%a4rt-uf-f%c3%b6retagande/ Fri, 16 Mar 2018 10:23:29 +0000 http://www.xelera.se/?p=217 Ung företagsamhet har visat sig vara både populärt och lönsamt. Elever som provat på UF-företagande har större sannolikhet att starta eget företag senare i livet. Ung Företagsamhet är en organisation vars syfte är att implementera eget företagande och entreprenörskap hos ungdomar som går i grundskolan samt gymnasiet. Det hela går alltså ut på att eleverna […]

Inlägget Populärt med UF-företagande dök först upp på Xelera.se.

]]>
Ung företagsamhet har visat sig vara både populärt och lönsamt. Elever som provat på UF-företagande har större sannolikhet att starta eget företag senare i livet.

Ung Företagsamhet är en organisation vars syfte är att implementera eget företagande och entreprenörskap hos ungdomar som går i grundskolan samt gymnasiet. Det hela går alltså ut på att eleverna får starta egna företag och genomföra alla olika steg som finns i processen. Till hjälp har de förstås mentorer, lärare och experter inom entreprenörskap och företagande. Det finns utmärkelser och priser att vinna inom olika kategorier och vilket företag som vinner bedöms av en utvald jury som tar hänsyn till ett flertal faktorer, vinsterna består av kontantsummor.

På gymnasial nivå inom UF sker detta på en slutlig mässa som hålls i orter i samtliga län runtom i Sverige. Där får företagen även inreda och dekorera sin monter samt presentera sin tjänst eller produkt för besökare, entreprenörer, jury, vänner och många andra. Överlag är detta en rolig och erfarenhetsmässigt bra upplevelse som inte bara är fördelaktig för företagandet i sig, utan även för att förbättra samarbetsförmåga, planering och mycket annat.

Det har visat sig vara lönsamt med UF-företagande då elever som haft det under sin gymnasietid har större sannolikhet att starta eget företag i ett senare skede i livet. Det är detta som vill uppnås med UF för att eleverna ska få en bättre insikt och kännedom om entreprenörskap och företagande, vilket kommer resultera i att fler unga vågar starta eget. UF-företagande är populärt inom de högskoleförberedande programmen på gymnasienivå medan andelen är betydligt lägre på de yrkesförberedande programmen.

Vad ingår i UF-företagande?

I UF ingår det bland annat att eleverna ska framta en affärsidé, affärsplan, samt skaffa riskkapital inför uppstarten av företaget. Därefter är det registrering av företaget som görs samt marknadsföring och mycket annat. I det stora hela är det som att bedriva ett riktigt företag där eleverna också får insyn i hur den ekonomiska biten ser ut i ett företag, exempelvis när det gäller budget, redovisning med mera. Samt hur man går till väga för att avveckla företaget i samband med att UF-företagandet är slut.

Inlägget Populärt med UF-företagande dök först upp på Xelera.se.

]]>
Därför ska du välja företagslån före factoring https://www.xelera.se/f%c3%b6retagsl%c3%a5n-f%c3%b6re-factoring/ Wed, 11 Oct 2017 07:26:53 +0000 http://www.xelera.se/?p=201 Har du nyligen startat ett företag har du förmodligen stött på begreppet factoring. Att använda factoring innebär att du säljer fakturor som ännu inte har fallit till betalning. Detta kan vara ett bra sätt för ditt företag att förbättra likviditeten eller snabbt få in pengar till verksamheten. Var dock uppmärksam på villkoren för factoring. Hos […]

Inlägget Därför ska du välja företagslån före factoring dök först upp på Xelera.se.

]]>
Har du nyligen startat ett företag har du förmodligen stött på begreppet factoring. Att använda factoring innebär att du säljer fakturor som ännu inte har fallit till betalning. Detta kan vara ett bra sätt för ditt företag att förbättra likviditeten eller snabbt få in pengar till verksamheten. Var dock uppmärksam på villkoren för factoring. Hos vissa långivare kan det vara mer lönsamt att ta ett företagslån än att sälja fakturor.

Factoring kan öka företagets likviditet

Det har blivit allt vanligare bland större bolag att kräva upp till 90 dagars betalning av leverantörer. För vissa företag kan factoring därför vara en viktig del av verksamheten. Andra företag väljer att anlita factoringbolag när de har tillfälligt brist på pengar. I dessa fall är factoring inte alltid det bästa alternativet, utan ett företagslån kan vara mer lämpat. Fördelen med factoring är att företaget slipper kreditrisken som tillkommer. Den största

nackdelen är att det kan bli mer kostsamt än exempelvis företagslån.

Så mycket kostar factoring

 • Fakturabelopp: 50 000 kr
 • Avdrag (4 %): 2000 kr
 • Återstående belopp: 9600 kr
 • Hanteringsavgift/faktura: 100 kr
 • Total kostnad: 2100 kr (avdrag + fakturaavgift)

Ett företagslån kan vara med lönsamt

Om ditt företag regelbundet använder factoring kanske det är den bästa lösningen för er. För företag som använder detta vid tillfällig brist på likvida medel kan företagslån vara ett bättre alternativ. Ett företagslån fungerar som ett tillskott till kassan vid brist på pengar. I regel tillkommer en ränta på det lånade beloppet, vilket är företagets kostnad för lånet.

Tänk på! Factoring är inte alltid billigare än företagslån.

Räntan för ett företagslån varierar beroende på lånets storlek samt vilken långivare du vänder dig till. Det bästa är att se över olika erbjudanden på exempelvis Företagslån.com och därefter jämföra dessa med factoring. I slutändan bör ditt företag välja en lösning som både ger dig snabbt tillskott i kassan men som även fungerar i längden. Om ett lån till företaget är billigare än att använda factoring så är det förmodligen det bästa alternativet för dig.

Inlägget Därför ska du välja företagslån före factoring dök först upp på Xelera.se.

]]>
Så kan ID-skydd stoppa hackning genom öppet Wi-Fi https://www.xelera.se/id-skydd-stoppar-hackning/ Mon, 02 Oct 2017 09:01:04 +0000 http://www.xelera.se/?p=193 På publika platser blir det allt vanligare att du blir erbjuden öppna Wi-Fi-nätverk. Detta är dock inte helt säkert, och i värsta fall kan du få din identitet kapad. Identitetskapning är däremot något som kan hindras med hjälp av ID-skydd. Detta kan vara allt mer relevant för företag. Många företag har i dag öppna Wi-Fi. […]

Inlägget Så kan ID-skydd stoppa hackning genom öppet Wi-Fi dök först upp på Xelera.se.

]]>
På publika platser blir det allt vanligare att du blir erbjuden öppna Wi-Fi-nätverk. Detta är dock inte helt säkert, och i värsta fall kan du få din identitet kapad. Identitetskapning är däremot något som kan hindras med hjälp av ID-skydd. Detta kan vara allt mer relevant för företag. Många företag har i dag öppna Wi-Fi. Detta utsätter en stor risk för både anställda och besökare hos företaget. Hackare kan nämligen enkelt ta sig in i din mobil genom de publika nätverken och använda stor del av din personliga information.

Öppna nätverk fungerar som genväg för hackare

Promenerar du runt i en innerstad kan du hitta ett öppet Wi-Fi bakom nästan varje gatuhörn. Det blir allt vanligare att företag erbjuder öppna nätverk. Samhället i dag är beroende av internet och många passar på att ansluta sig till första, bästa Wi-Fi. Vad många inte vet är att öppna nätverk fungerar som en genväg för hackare att komma åt information från den dator eller mobil du är uppkopplad med.

Tänk på! Öppna nätverk kan vara lockande då de erbjuder gratis Wi-Fi. Vad de i själva fallet kan göra är att släppa in hackare till dina personliga konton och uppgifter.

Personlig information, som kortuppgifter, är framför allt eftertraktat hos hackare. Om du använder en mobil eller dator kopplad till ditt företag kan hackare även komma åt hemlig information. I värsta fall kan de börja använda din identitet och ditt personnummer. Vissa hemsidor ska du tänka dig för innan du besöker genom öppet Wi-Fi. ID-skydd är även ett sätt att skydda ditt företag från identitetskapningar.

Om din identitet kapas kan ID-skydd vara räddningen

Något du kan råka ut för när du blir hackad, är identitetsstöld. Detta har ingenting med kortuppgifter att göra. Det handlar om att bedragare använder ditt personnummer för att köpa saker i ditt namn. Blir du hackad kan nödvändiga uppgifter hämtas, som kan vara bidragande faktorer till att din identitet blir stulen.

 • Bankuppgifter
 • Inloggningsuppgifter
 • Användarhistorik

Om hackare får tillgång till exempelvis inloggningsuppgifter och användarhistorik, kan de enkelt kapa din identitet. De vet därmed vart du brukar handla mest och precis hur din historik ser ut. De kan på så sätt agera precis som du brukar göra, utan att väcka uppmärksamhet från iblandade företag. Inloggningsuppgifter kan även göra att de till och med använder konton du skapat på olika hemsidor. Identitetskapningen går omärkbart förbi, tills du får hem fakturor för varor köpta på kredit i ditt namn. Här kan ett ID-skydd vara lösningen på alla problem. För att få reda på mer om dessa skydd, kan du läsa mer på ID-skydd.nu.

Företag kan förse anställda med stängt Wi-Fi eller ID-skydd

Vad du kan göra för att skydda dig från identitetsstöld, är att ha ett ID-skydd. Företaget som erbjuder skyddet får notifikationer när din identitet används och saker köps på kredit i ditt namn. De kollar upp att det verkligen är du som stått för detta köp. Om inte så spärrar de ditt personnummer, för att det inte ska kunna användas för tillfället. Vissa ID-skydd täcker även eventuella ekonomiska förluster.

Tips! ID-skydd både motverkar identitetsstölder och hjälper dig om det (mot förmodan) skulle inträffa.

Ett identitetsskydd kan därför vara relevant för dig som driver företag eller om du är anställd på företag som har öppet Wi-Fi. Då löper du betydligt mindre risk för att drabbas, vilket gynnar både dig själv och ditt företag.

Inlägget Så kan ID-skydd stoppa hackning genom öppet Wi-Fi dök först upp på Xelera.se.

]]>
Så lånar du till företaget trots dålig kreditvärdighet https://www.xelera.se/l%c3%a5na-f%c3%b6retag-d%c3%a5lig-kreditv%c3%a4rdighet/ Tue, 15 Aug 2017 14:32:50 +0000 http://www.xelera.se/?p=172 För dig som ska starta ett företag eller redan har ett kan det vara svårt att få företagslån. En lösning på problemet är att ta ett lån personligen för att kunna investera i företaget. Har du som företagare en dålig kreditvärdighet kan även detta bli svårt, därför finns det en del tips på hur du kan […]

Inlägget Så lånar du till företaget trots dålig kreditvärdighet dök först upp på Xelera.se.

]]>
För dig som ska starta ett företag eller redan har ett kan det vara svårt att få företagslån. En lösning på problemet är att ta ett lån personligen för att kunna investera i företaget.

Har du som företagare en dålig kreditvärdighet kan även detta bli svårt, därför finns det en del tips på hur du kan få igenom ditt lån. Dels kan du förbättra din kreditvärdighet, men du kan även låna utan UC för att inte försämra din kreditvärdighet och kanske få en mer objektiv bedömning.

Förbättra din kreditvärdighet

Som egenföretagare kan det vid starten vara tufft att få lån. Dels kan du redan ha större skulder, men du kan även ha en låg eller oregelbunden inkomst. För att trots detta kunna låna pengar till ditt företag kan det krävas att du personligen förbättrar din kreditvärdighet. För att göra detta finns en del saker att tänka på:

 1. Ha en regelbunden inkomst. Genom att ha en fast och säker inkomst minskar du risken för banken att inte få tillbaka sin pengar. Se därför till att ha regelbundna löneutbetalningar om företagets ekonomi tillåter detta.
 2. Minska antalet kreditupplysningar. Om du tar flera kreditupplysningar under en kort period så kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Detta eftersom att det i bankens ögon ser ut som att du söker flera lån och krediter eller tecknar abonnemang, vilket ökar risken för deras utlåning.
 3. Minska mängden lån. Låna inte mer än vad som är absolut nödvändigt. Har du redan flera lån och krediter är det också en god idé att samla dessa. Det ger inte bara oftast en lägre kostnad, utan visar även att du har koll på din privatekonomi.

Grundregeln är att hålla koll på sin ekonomi, men även visa att man gör detta. Att samla sina lån och få en lägre månadskostnad är ett bra exempel på något som gynnar både dig och gör dig mer attraktiv som kund i bankens ögon.

Låna pengar utan att göra upplysning via UC

Att ta ett lån utan UC innebär att du tar ett lån från en kreditgivare som inte tar kreditupplysningar från UC – Sveriges största kreditupplysningscentral.

Tips! Att låna utan UC gör att din kredituplysning inte ses nästa gång en bank tar en kreditupplysning via UC.

Att låna utan UC är har två huvudsakliga fördelar. Dels att det inte syns vid nästa kreditupplysning från UC. Det kan göra det enklare för dig att ta ett bolån eller liknande senare i livet. Det kan även göra att du får en mer objektiv bedömning. De kreditgivare som inte använder UC kan ha andra bedömningspunkter vilket kan ge dig bättre chanser att få ditt lån. Exempelvis kan vissa långivare vara mer beredda att ta en risk för en egenföretagare som anses ha goda framtidsutsikter.

Inlägget Så lånar du till företaget trots dålig kreditvärdighet dök först upp på Xelera.se.

]]>
Välj rätt mobilabonnemang för ditt företag https://www.xelera.se/valj-ratt-mobilabonnemang-ditt-foretag/ Fri, 10 Feb 2017 12:40:21 +0000 http://www.xelera.se/?p=158 När du ska starta upp ett företag är det viktigt att inte dra på sig för mycket fasta kostnader innan du har regelbundna intäkter. En utgift som är nödvändig är kostnaden för mobilabonnemang. I dagens samhälle är det viktigt för företag att vara uppkopplade och mycket kontakt med leverantörer och kunder sker online. Många som […]

Inlägget Välj rätt mobilabonnemang för ditt företag dök först upp på Xelera.se.

]]>
När du ska starta upp ett företag är det viktigt att inte dra på sig för mycket fasta kostnader innan du har regelbundna intäkter. En utgift som är nödvändig är kostnaden för mobilabonnemang. I dagens samhälle är det viktigt för företag att vara uppkopplade och mycket kontakt med leverantörer och kunder sker online.

Många som startar företag blir oftast chockade över prisskillnaderna i mobilabonnemang för privatpersoner och för företag. I uppstartsfasen kan det fungera att ha ett mobilabonnemang för en privatperson som företaget betalar. Det fungerar oftast när du är ensam eller endast har några få anställda.

Tips! Innan du väljer att teckna ett mobilabonnemang för privatpersoner eller för företag kan även vara bra att tänka på vilka avdrag du kan göra i din deklaration.

Om du utvecklar ditt företag kan det vara av intresse att teckna ett riktigt mobilabonnemang för företag. Förhoppningsvis har intäkterna börjat rulla in och det går att lägga lite mer pengar på mobilabonnemang än tidigare. Nackdelen med mobilabonnemang för företag är att de oftast kostar lite mer, dock finns det många fördelar också. Det enklaste sättet att hitta ett mobilabonnemang för ditt företag, till ett bra pris, är att genomföra en jämförelse av mobilabonnemang för företag innan du tecknar ett.

Det finns många bra tjänster i mobilabonnemang för företag

Många operatörer som erbjuder mobilabonnemang för företag har ett antal tilläggstjänster

som du kan köpa till. Detta kan exempelvis vara:

 1. Växeltjänst. Med hjälp av växeltjänster kan du ge dina kunder ett professionellt intryck. Exempelvis kan du och dina medarbetare nås på samma nummer och du kan vidarekoppla samtal utanför öppettider.
 2. Betallösning. Vissa operatörer erbjuder möjlighet att ta betalt av kunder direkt i mobilen. Detta görs oftast med hjälp av en extern tjänst som kopplas till mobilabonnemanget.
 3. Telefonkonferens. Få möjlighet att ha mobila möten och telefonkonferenser genom växeln. På så sätt kan alla medarbetare delta, oavsett var de befinner sig.
 4. Statistik över företagets användning. Vill du ha full koll på ditt företags användande kan du oftast få rapporter med statistik i tydliga tabeller och grafer.

Medan du driver företag kan det vara bra att se över dina utgifter då och då och även ta reda på om du kan minska utgifterna på något sätt. Operatörer har ofta erbjudanden och ändrar priser för mobilabonnemang, både för företag och privat, vilket gör att du ibland kan byta till något bättre för ditt företag. Ju mer företaget växer desto fler fasta kostnader kommer det ha. Det gäller därför se till att ditt företag har bästa möjliga pris på regelbundna utgifter som exempelvis mobilabonnemang.

Inlägget Välj rätt mobilabonnemang för ditt företag dök först upp på Xelera.se.

]]>
Spara mobilsurf genom att ladda ner YouTube-videor https://www.xelera.se/spara-mobilsurf-genom-att-ladda-ner-youtube-videor/ Tue, 08 Nov 2016 12:55:26 +0000 http://www.xelera.se/?p=143 Att streama videos från YouTube är en av de största mobildata-bovarna som finns. Att titta på en streamad film drar en hel del mobildata vilket i längden kan innebära stora kostnader för dig med ett mobilt bredband. Det finns dock vissa knep för hur du kan spara mobildata genom att ladda ned YouTube-filmer när du […]

Inlägget Spara mobilsurf genom att ladda ner YouTube-videor dök först upp på Xelera.se.

]]>
Att streama videos från YouTube är en av de största mobildata-bovarna som finns. Att titta på en streamad film drar en hel del mobildata vilket i längden kan innebära stora kostnader för dig med ett mobilt bredband. Det finns dock vissa knep för hur du kan spara mobildata genom att ladda ned YouTube-filmer när du har tillgång till ett wifi-nätverk och sedan spela upp utan att behöva streama. De här knepen är perfekta för dig med eget företag som använder Youtube som utbildning, research eller presentationsverktyg. Kom ihåg att det är viktigt att du beaktar upphovsrättslagen innan du väljer att ladda ner en video.

Ladda ner YouTube-videos till din bärbara dator

spara-mobilt-bredband-ladda-ned-youtube-videosHar du en bärbar dator som jobbdator är chansen stor att du i regel befinner dig på platser där det finns ett trådlöst nätverk som inte har några begränsningar vad gäller surf. Att ladda ner YouTube-videos vid de tillfällena kan innebära att du med mobilt bredband sparar på din surfmängd. Passa på att ladda ner på företagets kontor för att ha med dig klippen du vill se när du befinner dig på andra platser.

Genom att använda tjänsten Clip Converter kan du bara skriva in länken till den video du vill ladda ner, välja format och sedan låta tjänsten göra jobbet. Det går att välja om du vill ladda ner både ljud och video eller bara ljudformatet och Clip Converter finns även som tillägg till din webbläsare.

Ladda ner Youtube-videos till din telefon

Mobiltelefonen har du i regel alltid med dig, och att titta på YouTube-videos är ett trevligt sätt att fördriva tiden i väntrummet eller på bussen eller tåget. Genom att ladda ner ett par videos som du tycker är intressanta har du säkrat ditt tidsfördriv utan att slösa på din mobiltelefon eller ditt mobila bredbands surfmängd. Du kan även använda detta knep för att spara företagsvideos du vill granska eller kanske lära dig mer av.

Det finns appar till både Android- och iPhonetelefoner som gör det möjligt för dig att ladda ner YouTube-videos till din mobiltelefon. För Android rekommenderas appen TubeMate som du kan ladda ner genom att besöka TubeMates hemsida. Google tillåter i regel inte dig att installera appar utanför Google Play men det går att göra undantag genom att ändra säkerhetsinställningarna. Kom ihåg att ändra tillbaka efter att du installerat TubeMate.

För iPhone-användare finns en väldigt smart app som heter Workflow. Genom att använda Workflow kan iPhone-användare ladda ner YouTube-videos till sin telefon enkelt utan att lämna Safari. Med Workflow installerat behöver du bara trycka på Dela-knappen, trycka på “Run Workflow” och sedan “Download YouTube”.

Spara pengar genom att välja rätt mobilt bredband

Oavsett om du har ett mobilt bredband till ditt företag eller om du använder det privat är det alltid bra att först jämföra de olika operatörernas erbjudanden så att du hittar det som fungerar bäst för dig. Genom att jämföra operatörerna med varandra kan ditt företag spara mycket pengar varje år.

Inlägget Spara mobilsurf genom att ladda ner YouTube-videor dök först upp på Xelera.se.

]]>
Kreditkort ett måste för dig som reser i jobbet https://www.xelera.se/kreditkort-ett-maste-dig-som-reser-jobbet/ Wed, 02 Nov 2016 10:37:19 +0000 http://www.xelera.se/?p=137 För dig som reser i jobbet så är ett kreditkort ett måste av en rad olika anledningar. För dig som egenföretagare är incitamenten att ansöka om ett bra resekort kanske ännu fler. Med resekort menas ett kreditkort som är anpassat för dig som reser mycket, företrädesvis med flyg. Ett resekort innebär nämligen att du kan samla […]

Inlägget Kreditkort ett måste för dig som reser i jobbet dök först upp på Xelera.se.

]]>
För dig som reser i jobbet så är ett kreditkort ett måste av en rad olika anledningar. För dig som egenföretagare är incitamenten att ansöka om ett bra resekort kanske ännu fler. Med resekort menas ett kreditkort som är anpassat för dig som reser mycket, företrädesvis med flyg. Ett resekort innebär nämligen att du kan samla bonuspoäng, ta del av rabatter, och få förmåner som gör resandet lite lättare. Förutom den stora ekonomiska fördel ett kreditkort innebär för företaget så kan ett resekort alltså underlätta resandet för dig personligen.

kreditkort-ett-maste-for-dig-som-reser-i-jobbet

Kreditkort låter dig samla bonuspoäng

Vissa kreditkort låter dig som innehavare samla bonuspoäng på de köp du gör. Med ett resekort samlar du vanligtvis extra mycket poäng när du bokar och betalar flygresor med ditt kreditkort. Som företagare med egna anställda kan dessa bonuspoäng snabbt bli tillräckligt många för att betala hela resor med. Bonuspoäng kan i många fall även användas till köp både på flygplatser och ombord på flygplanet.

Tips! Genom att använda kreditkort för att betala flygresor kan du samla bonuspoäng. Dessa bonuspoäng använder du sedan för att betala nya flygresor. På så vis blir ditt resande inte en lika stor belastning på företagets ekonomi.

https://www.kreditkort.nu har experter på kreditkort samlat, bedömt och betygssatt de olika bonussystem som erbjuds av kreditkortsutgivare.

Koppla av i flygplatslounger med rätt resekort

Vad som är “rätt” resekort är självklart ganska subjektivt och beror på vad du planerar att använda ditt kort till. Är du en person som tycker om att sitta ner i lugn och ro och koppla av innan du ska flyga så kan dock ett kreditkort med tillgång till flygplatslounger vara rätt kort för dig. Många kreditkort ger nämligen dig som innehavare billig eller gratis tillgång till de lounger som finns på majoriteten av världens flygplatser. Här kan du skippa stressen och ta en paus innan resandet fortsätter. Som egenföretagare kan det dessutom vara extra skönt att fly undan verkligheten en kort stund.

Få lite extra trygghet på resan med reseförsäkringar

Förutom lounger och bonuspoäng så kan ett kreditkort anpassat för dig som reser mycket även bidra med lite extra trygghet. Många resekort ger nämligen dig som innehavare en rad olika försäkringar. Vanligast är försäkringar mot förseningar av flyg och bagage. Vissa resekort ger dock betydligt mer skydd än så. Vad sägs exempelvis om skydd mot borttappade flygbiljetter, olycksfallsförsäkring och självriskskydd på hyrbilar? Genom att välja rätt kreditkort kan du skydda dig själv och företagets ekonomi på samma gång.

Inlägget Kreditkort ett måste för dig som reser i jobbet dök först upp på Xelera.se.

]]>
Så räddar du din ekonomi som egenföretagare https://www.xelera.se/sa-raddar-du-din-ekonomi-som-egenforetagare/ Mon, 10 Oct 2016 07:49:16 +0000 http://www.xelera.se/?p=127 Att vara egenföretagare kan i vissa lägen vara tufft, särskilt i perioder då företaget inte går så bra. Många egenföretagare undviker att plocka ut lön i uppstartsfasen och då kan det vara svårt att få den egna privatekonomin att gå runt. Att driva ett eget företag ska vara roligt och även om verksamheten inte är […]

Inlägget Så räddar du din ekonomi som egenföretagare dök först upp på Xelera.se.

]]>
sa-raddar-du-din-ekonomi-som-egenforetagare

Att vara egenföretagare kan i vissa lägen vara tufft, särskilt i perioder då företaget inte går så bra. Många egenföretagare undviker att plocka ut lön i uppstartsfasen och då kan det vara svårt att få den egna privatekonomin att gå runt. Att driva ett eget företag ska vara roligt och även om verksamheten inte är lönsam i början ska du inte bli ruinerad av att starta eget. Det finns några enkla knep för hur du som egenföretagare ska lyckas med ditt företag och även skydda din privatekonomi.

En inkomstförsäkring kan vara din största räddning

Att teckna en inkomstförsäkring för egenföretagare innan du startar ett eget företag borde vara en självklarhet för alla. Med en inkomstförsäkring kan du som egenföretagare säkra din inkomst och även eventuella utdelningar.

Tips! Med en inkomstförsäkring för egenföretagare kan du som driver eget våga satsa fullt ut på din affärsidé utan att behöva oroa dig för hur din privatekonomi skulle påverkas om företaget inte går som du tänkt dig.

Med en inkomstförsäkring för egenföretagare får du ersättning på upp till 80 % av din tidigare inkomst, vilket betyder att du knappt behöver ändra din livsstil om ditt företag går dåligt. Egenföretagare kan dock inte teckna vilken inkomstförsäkring som helst. På www.inkomstförsäkring.se kan du hitta rätt inkomstförsäkring för dig.

4 tips hur egenföretagare kan undvika ekonomiska problem

Om ditt företag går bra kommer det i längden även påverka din privatekonomi positivt eftersom du då kan plocka ut lön och eventuellt få utdelning. Med några tips kan du helt enkelt undvika att behöva utnyttja din inkomstförsäkring genom att undvika ekonomiska problem inom företaget:

 1. Sälj dina fakturor. Genom att sälja dina fakturor får du likvida medel direkt och dessutom minskar du risken för kreditförluster.
 2. Förhandla dig till längre krediter hos dina leverantörer. Att förhandla om kredittider och priser är oftast enklare än vad de flesta tror.
 3. Driv in alla gamla fordringar. Många egenföretagare drar sig för att driva in gamla fordringar eftersom de inte vill göra sig ovän med kunder. Tänk på att det är dina pengar du ligger ute med och du har all rätt att driva in gamla fordringar. En kung som inte betalar kanske ändå inte är så önskvärd att behålla i längden.
 4. Minska onödiga kostnader. Genom att säga upp onödiga abonnemang och minska onödiga kostnader kommer ditt företag spara mycket pengar i längden. Du kan exempelvis använda sociala medier för marknadsföring vilket inte kräver så stor budget och försöka förhandla med de du har abonnemang hos.

Tänk även på att alltid tänka långsiktigt. Att vara egenföretagare svänger ofta upp och ner ganska mycket. Att ditt företag går dåligt under en viss period behöver inte betyda att det kommer göra det för alltid. Försök alltid blicka framåt och sätta mål du vill uppnå. Med en inkomstförsäkring får du tryggheten som gör att du kan lägga 100 % fokus på ditt företag.

Inlägget Så räddar du din ekonomi som egenföretagare dök först upp på Xelera.se.

]]>
Samarbeta med fackförbund för de anställdas trygghet https://www.xelera.se/samarbeta-med-fackforbund-de-anstalldas-trygghet/ Wed, 04 May 2016 08:34:42 +0000 http://www.xelera.se/?p=100 Vilket område ditt företag än är aktivt inom så kan ett samarbete med fackförbund vara något som kan hjälpa dig att ge dina anställda trygghet. Genom att samarbeta med ett fackförbund så får de anställa en gemensam röst mot dig som arbetsgivare. Detta kommer innebära krav, till exempel lönekrav, krav på semestervillkor och pension men […]

Inlägget Samarbeta med fackförbund för de anställdas trygghet dök först upp på Xelera.se.

]]>
Vilket område ditt företag än är aktivt inom så kan ett samarbete med fackförbund vara något som kan hjälpa dig att ge dina anställda trygghet. Genom att samarbeta med ett fackförbund så får de anställa en gemensam röst mot dig som arbetsgivare. Detta kommer innebära krav, till exempel lönekrav, krav på semestervillkor och pension men dessa krav är ofta fullt rimliga och inget som är till för att skada dig som arbetsgivare.

Som arbetsgivare har du mycket inflytande över dina anställda och genom att se till att de har tillgång till den extra trygghet som ett fackligt medlemskap innebär kommer de känna sig säkrare med att jobba för ditt företag.

Fackförbund står på arbetstagarnas sida

fackforbundMånga har bilden av fackförbund som organisationer som agerar i bakgrunden och ofta inte gör någon stor skillnad när det kommer till enstaka individers arbetsförhållanden. Det är lätt att förstå varför den bilden finns, men det betyder nödvändigtvis inte att den stämmer. Ser man fackförbundens arbete ur ett större perspektiv så kommer man väldigt snart se tydliga spår efter fackförbundens hårda arbete. Fackförbunden arbetar hårt med att se till att dess medlemmar arbetar under rättvisa villkor och att arbetsgivarna tar det ansvar som förväntas av dem. Det kan vara allt från att arbetsplatsen är jämnställd till att de anställda har rätt till en rimlig semesterersättning.

Fackförbund kan självklart även ge stöd till dig som företagare när det kommer till att hantera personalfrågor och problem som du kan komma att stöta på angående dina anställda och deras förhållanden och villkor. Fackförbund har lång erfarenhet av problem som kan uppstå på arbetsplatsen samt diskussioner om personalfrågor och avtal.

Fackförbund passar alla anställningsformer

Beroende på vilket område ditt företag är verksamt inom kan behovet av anställda variera kraftigt. I vissa fall kanske anställda behövs för att få igång verksamheten från dag 1, i andra fall dröjer det till dess att du vill expandera din verksamhet. När du än får din första anställda så är sannolikheten stor att det blir en så kallad provanställning. Provanställningen kan vara på heltid, deltid eller en tidsbegränsad anställning. Det är är
dock inget som påverkar möjligheten för de anställda att vara medlem i ett fackförbund. Fackförbund är till för alla anställningsformer och kommer stå upp för de anställdas rättigheter i samma utsträckning oberoende anställningsform.

Hitta rätt fackförbund för din bransch

Genom att jämföra kan det vara lättare för både dig och dina anställda hitta det fackförbund som passar er situation allra bäst. Detta gäller såväl nyanställda till anställda som funderar på att byta fackförbund. Att vara med i “rätt” fackförbund innebär att du kan vara säker på att det fackförbund du är med i fokuserar på de frågor du själv anser vara viktiga. Det innebär också att fackförbundet med större sannolikhet förstår sig på din verksamhet och dina anställdas situation om problem eller konflikter skulle uppstå.

Inlägget Samarbeta med fackförbund för de anställdas trygghet dök först upp på Xelera.se.

]]>
Finansiera start av verksamhet med blancolån https://www.xelera.se/finansiera-start-av-verksamhet-med-blancolan/ Wed, 13 Apr 2016 09:36:13 +0000 http://www.xelera.se/?p=92 Med en affärsidé som du känner kommer revolutionera marknaden och nästan obefintlig konkurrens så kan det vara lätt att i all ivrighet glömma bort en av de absolut viktigaste delarna med att starta ett företag: finansieringen. Ett vanligt misstag bland nya företagare är att underskatta de kostnader som kommer att uppstå under din första tid […]

Inlägget Finansiera start av verksamhet med blancolån dök först upp på Xelera.se.

]]>
finansiera-verksamhetMed en affärsidé som du känner kommer revolutionera marknaden och nästan obefintlig konkurrens så kan det vara lätt att i all ivrighet glömma bort en av de absolut viktigaste delarna med att starta ett företag: finansieringen. Ett vanligt misstag bland nya företagare är att underskatta de kostnader som kommer att uppstå under din första tid med det nya företaget. Dessa kostnader är självklart helt beroende på vad för typ av företag du planerar att starta men kan vara till exempel lokalkostnader, marknadsföringskostnader och kostnader för diverse tillstånd för att få driva den verksamhet som du försöker starta.

Ordna verksamhetens finansiering med blancolån

En metod som blir allt vanligare för att finansiera start av ett nytt företag är blancolån. Ett blancolån är ett lån utan säkerhet (till skillnad från bolån och billån) vilket innebär att du i många fall har friheten att betala tillbaka lånet när det passar dig och när du känner att det passar verksamheten.

Ett blancolån kan vara allt från tiotusen kronor till flera hundra tusen kronor och är därför ett flexibelt sätt för dig att få verksamheten och förhoppningsvis även intäkterna rullandes. För att hitta ett så billigt blancolån som möjligt så rekommenderar vi att du jämför ränta på blancolån. Räntan kan skilja sig väldigt mycket från långivare till långivare beroende på hur de bedömer din situation. Något som också är viktigt att undersöka är respektive långivares villkor och hur de passar din verksamhet.

Viktigt med en genomarbetad budget

Tråkigt nog handlar den första tiden med ett nytt företag väldigt mycket om det ekonomiska. Därför är en väl genomtänkt och genomarbetad budget ett måste, både för att du själv ska kunna hålla koll och planera men även för att eventuella investerare/långivare ska kunna få en bild av verksamheten innan de investerar/ger dig ett blancolån. Det mest grundläggande som en budget för ett nystartat företag ska innehålla är:

 • Intäkter – Räknar du med några intäkter den första tiden och hur stora beräknar du i såna fall att dessa blir? Här är det av uppenbara skäl ofta bra att göra en mycket försiktig prognos.
 • Kostnader – Tänk mycket noga igenom vilka kostnader som kommer att uppstå samt kan komma att uppstå.
 • Startkapital – Vad behöver du för att få företaget på fötter? Ju större initiala kostnader desto större startkapital behövs då intäkter i de allra flesta fall till en början är få och små.

Genom att se till de kostnader och intäkter företaget kommer ha under den första tiden kan du lätt räkna ut vad du i runda slängar behöver för startkapital vilket är anledningen till att den ligger längst ned i listan. På så vis kan du även se vad du behöver låna om ett blancolån skulle bli aktuellt.

Både för din egen och dina intressenters skull gäller det sedan att du håller budgeten uppdaterad löpande för att kunna hålla koll på om verksamheten går som den ska eller om förändring krävs.

Se upp för onödiga utgifter

En fälla många företagare hamnar i är att dra på sig onödiga utgifter. Ett nystartat företag ska fokusera på att få en stadig ekonomisk grund att stå på innan investeringar i sådant som inte direkt gynnar den direkta eller framtida lönsamheten görs. Var därför otroligt noggrann med att de köp/investeringar som du som nybliven företagare gör verkligen är vettiga sett ur ett rent ekonomiskt perspektiv.

Inlägget Finansiera start av verksamhet med blancolån dök först upp på Xelera.se.

]]>