Så lånar du till företaget trots dålig kreditvärdighet

För dig som ska starta ett företag eller redan har ett kan det vara svårt att få företagslån. En lösning på problemet är att ta ett lån personligen för att kunna investera i företaget.

Har du som företagare en dålig kreditvärdighet kan även detta bli svårt, därför finns det en del tips på hur du kan få igenom ditt lån. Dels kan du förbättra din kreditvärdighet, men du kan även låna utan UC för att inte försämra din kreditvärdighet och kanske få en mer objektiv bedömning.

Förbättra din kreditvärdighet

Som egenföretagare kan det vid starten vara tufft att få lån. Dels kan du redan ha större skulder, men du kan även ha en låg eller oregelbunden inkomst. För att trots detta kunna låna pengar till ditt företag kan det krävas att du personligen förbättrar din kreditvärdighet. För att göra detta finns en del saker att tänka på:

  1. Ha en regelbunden inkomst. Genom att ha en fast och säker inkomst minskar du risken för banken att inte få tillbaka sin pengar. Se därför till att ha regelbundna löneutbetalningar om företagets ekonomi tillåter detta.
  2. Minska antalet kreditupplysningar. Om du tar flera kreditupplysningar under en kort period så kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Detta eftersom att det i bankens ögon ser ut som att du söker flera lån och krediter eller tecknar abonnemang, vilket ökar risken för deras utlåning.
  3. Minska mängden lån. Låna inte mer än vad som är absolut nödvändigt. Har du redan flera lån och krediter är det också en god idé att samla dessa. Det ger inte bara oftast en lägre kostnad, utan visar även att du har koll på din privatekonomi.

Grundregeln är att hålla koll på sin ekonomi, men även visa att man gör detta. Att samla sina lån och få en lägre månadskostnad är ett bra exempel på något som gynnar både dig och gör dig mer attraktiv som kund i bankens ögon.

Låna pengar utan att göra upplysning via UC

Att ta ett lån utan UC innebär att du tar ett lån från en kreditgivare som inte tar kreditupplysningar från UC – Sveriges största kreditupplysningscentral. Ska du låna till ditt företag och inte vill ha en kreditupplysning från UC kan du enkelt jämföra och hitta lån utan UC.

Tips! Att låna utan UC gör att din kredituplysning inte ses nästa gång en bank tar en kreditupplysning via UC.

Att låna utan UC är har två huvudsakliga fördelar. Dels att det inte syns vid nästa kreditupplysning från UC. Det kan göra det enklare för dig att ta ett bolån eller liknande senare i livet. Det kan även göra att du får en mer objektiv bedömning. De kreditgivare som inte använder UC kan ha andra bedömningspunkter vilket kan ge dig bättre chanser att få ditt lån. Exempelvis kan vissa långivare vara mer beredda att ta en risk för en egenföretagare som anses ha goda framtidsutsikter.