Så klarar du som ny företagare uppstarten

Företagare i uppstartsfasen

Som nybliven företagare är det väldigt mycket att hålla koll på och det kan vara lätt att hamn i en situation där pengarna inte räcker till. Även om din affärsidé är mycket lönsam i framtiden krävs det en plan för att klara uppstarten på ett bra sätt.

Ha alltid en buffert för oväntade utgifter

För att undvika en situation där du inte längre kan hålla företaget flytande så gäller det att du i din budget har utrymme för oväntade utgifter. Av denna anledning är det klokt att redan från starten ha en buffert för oväntade utgifter. Storleken på bufferten bör variera beroende på hur risktagande din affärsidé är, men att kunna betala löner och hyra en månad även utan inkomst bör vara ett minimum. För de allra flesta krävs det dock en betydligt större buffert om du inte förväntar dig några större inkomster inom en snar framtid.

Snabblån kan hjälpa dig klara uppstarten

Även om många företagare är skeptiska till att låna vid uppstarten kan det vara absolut nödvändigt. Tyvärr är det få företagare som får ett företagslån redan vid uppstarten. Av denna anledning kan du bli tvungen att ta ett lån i ditt eget namn, exempelvis genom att ta ett snabblån. Genom att ta ett lån i ditt eget namn kan du ge företaget bättre chanser att utvecklas. Du bör dock aldrig ta ett onödigt dyrt lån utan jämför först de olika långivarnas erbjudanden.

Håll noga uppsikt över kostnaderna under uppstarten

För den som är en ny egenföretagare är något av det allra viktigaste att hålla noga uppsikt över företagets utgifter. Eftersom intäkterna sällan är stora under uppstarten gäller det att minska utgifterna i största möjliga mån. Detta kan exempelvis innebära att köpa begagnad kontorsinredning och inte anställa för många i ett tidigt skede. Det kan även vara klokt att utveckla företaget själv medan du jobbar ett ”vanligt” jobb för att gradvis göra det nya företaget till din heltidssysselsättning. På det viset blir du inte utan inkomst under hela konstruktionsfasen.