Så kan ID-skydd stoppa hackning genom öppet Wi-Fi

På publika platser blir det allt vanligare att du blir erbjuden öppna Wi-Fi-nätverk. Detta är dock inte helt säkert, och i värsta fall kan du få din identitet kapad. Identitetskapning är däremot något som kan hindras med hjälp av ID-skydd. Detta kan vara allt mer relevant för företag. Många företag har i dag öppna Wi-Fi. Detta utsätter en stor risk för både anställda och besökare hos företaget. Hackare kan nämligen enkelt ta sig in i din mobil genom de publika nätverken och använda stor del av din personliga information.

Öppna nätverk fungerar som genväg för hackare

Promenerar du runt i en innerstad kan du hitta ett öppet Wi-Fi bakom nästan varje gatuhörn. Det blir allt vanligare att företag erbjuder öppna nätverk. Samhället i dag är beroende av internet och många passar på att ansluta sig till första, bästa Wi-Fi. Vad många inte vet är att öppna nätverk fungerar som en genväg för hackare att komma åt information från den dator eller mobil du är uppkopplad med.

Tänk på! Öppna nätverk kan vara lockande då de erbjuder gratis Wi-Fi. Vad de i själva fallet kan göra är att släppa in hackare till dina personliga konton och uppgifter.

Personlig information, som kortuppgifter, är framför allt eftertraktat hos hackare. Om du använder en mobil eller dator kopplad till ditt företag kan hackare även komma åt hemlig information. I värsta fall kan de börja använda din identitet och ditt personnummer. Vissa hemsidor ska du tänka dig för innan du besöker genom öppet Wi-Fi. ID-skydd är även ett sätt att skydda ditt företag från identitetskapningar.

Om din identitet kapas kan ID-skydd vara räddningen

Något du kan råka ut för när du blir hackad, är identitetsstöld. Detta har ingenting med kortuppgifter att göra. Det handlar om att bedragare använder ditt personnummer för att köpa saker i ditt namn. Blir du hackad kan nödvändiga uppgifter hämtas, som kan vara bidragande faktorer till att din identitet blir stulen.

  • Bankuppgifter
  • Inloggningsuppgifter
  • Användarhistorik

Om hackare får tillgång till exempelvis inloggningsuppgifter och användarhistorik, kan de enkelt kapa din identitet. De vet därmed vart du brukar handla mest och precis hur din historik ser ut. De kan på så sätt agera precis som du brukar göra, utan att väcka uppmärksamhet från iblandade företag. Inloggningsuppgifter kan även göra att de till och med använder konton du skapat på olika hemsidor. Identitetskapningen går omärkbart förbi, tills du får hem fakturor för varor köpta på kredit i ditt namn. Här kan ett ID-skydd vara lösningen på alla problem. För att få reda på mer om dessa skydd, kan du läsa mer på ID-skydd.nu.

Företag kan förse anställda med stängt Wi-Fi eller ID-skydd

Vad du kan göra för att skydda dig från identitetsstöld, är att ha ett ID-skydd. Företaget som erbjuder skyddet får notifikationer när din identitet används och saker köps på kredit i ditt namn. De kollar upp att det verkligen är du som stått för detta köp. Om inte så spärrar de ditt personnummer, för att det inte ska kunna användas för tillfället. Vissa ID-skydd täcker även eventuella ekonomiska förluster.

Tips! ID-skydd både motverkar identitetsstölder och hjälper dig om det (mot förmodan) skulle inträffa.

Ett identitetsskydd kan därför vara relevant för dig som driver företag eller om du är anställd på företag som har öppet Wi-Fi. Då löper du betydligt mindre risk för att drabbas, vilket gynnar både dig själv och ditt företag.