Därför ska du välja företagslån före factoring

Har du nyligen startat ett företag har du förmodligen stött på begreppet factoring. Att använda factoring innebär att du säljer fakturor som ännu inte har fallit till betalning. Detta kan vara ett bra sätt för ditt företag att förbättra likviditeten eller snabbt få in pengar till verksamheten. Var dock uppmärksam på villkoren för factoring. Hos vissa långivare kan det vara mer lönsamt att ta ett företagslån än att sälja fakturor.

Factoring kan öka företagets likviditet

Det har blivit allt vanligare bland större bolag att kräva upp till 90 dagars betalning av leverantörer. För vissa företag kan factoring därför vara en viktig del av verksamheten. Andra företag väljer att anlita factoringbolag när de har tillfälligt brist på pengar. I dessa fall är factoring inte alltid det bästa alternativet, utan ett företagslån kan vara mer lämpat. Fördelen med factoring är att företaget slipper kreditrisken som tillkommer. Den största

nackdelen är att det kan bli mer kostsamt än exempelvis företagslån.

Så mycket kostar factoring

  • Fakturabelopp: 50 000 kr
  • Avdrag (4 %): 2000 kr
  • Återstående belopp: 9600 kr
  • Hanteringsavgift/faktura: 100 kr
  • Total kostnad: 2100 kr (avdrag + fakturaavgift)

Ett företagslån kan vara med lönsamt

Om ditt företag regelbundet använder factoring kanske det är den bästa lösningen för er. För företag som använder detta vid tillfällig brist på likvida medel kan företagslån vara ett bättre alternativ. Ett företagslån fungerar som ett tillskott till kassan vid brist på pengar. I regel tillkommer en ränta på det lånade beloppet, vilket är företagets kostnad för lånet.

Tänk på! Factoring är inte alltid billigare än företagslån.

Räntan för ett företagslån varierar beroende på lånets storlek samt vilken långivare du vänder dig till. Det bästa är att se över olika erbjudanden på exempelvis Företagslån.com och därefter jämföra dessa med factoring. I slutändan bör ditt företag välja en lösning som både ger dig snabbt tillskott i kassan men som även fungerar i längden. Om ett lån till företaget är billigare än att använda factoring så är det förmodligen det bästa alternativet för dig.